plantebord

Planteborde – 11 flotte planteborde til brug i haven – ved drivhuset eller på terrassen

Når du går i haven, er et plantebord næsten uundværligt. Det er din trofaste makker i løbet af hele havesæsonen, for med et ordentligt plantebord bliver havearbejdet både sjovere, mere komfortabelt og nemmere. 

Planteborde har gennem tiderne altid været et yndet element i havearbejdet. Deres popularitet skyldes deres versatile anvendelsesmuligheder. 

Når du skal så i de små spirepotter, er det rart med potterne i en praktisk arbejdshøjde. Så bliver det nemmere at holde styr på de mikroskopiske frø ikke forsvinder bort, og du har hele tiden et godt overblik over din arbejdsgang. 

p35070_35585-kabeltromlen-plantebord-smal-e79c

På Plantetorvet finder du en god kandidat til dit nye plantebord. Her er der tale om et stilrent bord, fremstillet i nyproduceret fyrretræ. Det er et dansk produceret produkt, som har brede anvendelsesmuligheder. 

Det ubehandlede fyrretræ vil automatisk opnå en særlig patina med tiden. Alternativt kan du også tilpasse plantebordet, så det passer perfekt ind. Det er nemlig let at efterbehandle træet med træolie eller lignende. Det vil give det et personligt præg, og på den måde kan du få det til at matche resten af havemøblerne. 

Det flotte design gør plantebordet enormt brugbart. Det er faktisk så pænt, at du endda også kan bruge det i indretningen. Du kan eventuelt også anskaffe mere end ét plantebord og bruge dem rundt omkring i haven, så du altid har praktisk og pæn opbevaringsplads inden for rækkevidde. 

Fordele:

✅ Stilrent fyrretræ

✅ Let at give sin egen stil

✅ Tidløst design

Ulemper:

⛔️ Upraktisk bordplade

⛔️ Begrænset opbevaringsmuligheder

En anden mulighed, når det gælder dit nye plantebord, er dette pragtfulde bakkebord, som vi fandt på Zinkbakken. Her er der tale om solide materialer, som kan tåle at blive brugt dag ud og dag ind. Det er nemlig fremstillet af varmgalvaniseret stål af den højeste kvalitet. Derfor gør det ikke noget, at du spilder lidt med vandkanden, når du arbejder! 

En anden fordel med plantebordet er at det er nemt at flytte rundt på. Du kan tage bakken af med de praktiske håndtag og således bære spirepotterne hen til højbedet eller bare tage plantebordet under armen, så det kan komme med ud til blomsterbedet. 

Da det er sammenklappeligt fylder det heller ikke meget, når det skal opbevares. Det gør det perfekt til den lille have med begrænset opbevaringsplads.

Fordele:

✅ Sammenklappeligt

✅ Holdbart materiale

Ulemper:

⛔️ Begrænset størrelse

⛔️ Ingen hylder

Har du brug for masser af plads, så du kan få gang i de helt store armbevægelser, så er plantebordet fra 10-4 et oplagt forslag.

Her får du et praktisk design såvel som et gennemtænkt materialevalg. Det består af varmgalvaniseret stål, som er let at holde rent og kræver minimal vedligeholdelse, så her kan tiden bruges på havearbejdet i stedet for! 

Det er hele 110 centimeter langt, så du har plads til masser af krukker, potter og spirer. Bordpladen er en ren og simpel overflade uden dikkedarer, så du får optimal arbejdsplads. Nedenunder finder du en perforeret hylde, så du kan glæde dig over opbevaringsplads lige ved hånden. Her kan du med fordel placere ekstra krukker, haveredskaber og andre artikler, som er rare at have inden for rækkevidde.

Fordele:

✅ Nemt at rengøre

✅ Praktisk hylde til opbevaring

Ulemper:

⛔️ Markant design, som ikke er for alle

⛔️ Ingen kanter på bordpladen

Her finder du et mobile plantebord, udført i traller. Du kan vælge mellem to farver: sort og drivtømmer. Den sorte er klassisk og stilren, især i kombination med de galvaniserede stålrør, som udgør stellet. Drivtømmerfarven fremstår lys og naturlig, så det let indgår i havens øvrige indretning. 

Plantebordet har fire hjul, så her får du et mobilt plantebord med rige anvendelsesmuligheder. Der er både bordplade og en bundhylde, så du kan uden problemer flytte dine have-pakkenelliker med dig rundt. 

Bordet har en attraktiv længde på 140 centimeter, så her kan du rigtig brede dig ud! Bordet er oplagt som plantebord, men gør sig også godt som anretterbord, der kan placeres ved siden af grillen.

Fordele:

✅ Flytbart grundet hjulene

✅ Stilrent design

Ulemper:

⛔️ Ingen kroge

⛔️ Upraktisk bordplade

Drømmer du om et hyggeligt plantebord, som ikke fylder for meget og som stadig byder på godt med opbevaringsplads? Så er det fine plantebord fra Bolig & Haven perfekt! 

Her får du et mindre plantebord udført i FSC-mærket fyrretræ og toppet med en praktisk zinkbordplade. Under den er der først tre smarte skuffer, så du kan holde styr på haveredskaberne, og herefter en hylde, som er oplagt til spirepotter og så videre. 

Bordet har en beskeden størrelse, så du nemt kan få plads til det selv i et mindre drivhus, og fyrretræet giver et autentisk udtryk, som matcher havens naturlighed. 

Fordele:

✅ Romantisk design

✅ Smarte skuffer

Ulemper:

⛔️ Begrænset størrelse

⛔️ Lille bordplade

Udført i svensk, FSC-mærket fyrretræ får du her et solidt og praktisk plantebord fra Havemøbelland. Træet er malet i en tidløs koksgrå farve, som giver det et stilrent touch. Det er derfor nemt at se plantebordet for sig i en moderne kontekst – for eksempel med havemøbler i samme farve. 

Ud over at være solidt udført, kan du også glæde dig over de rige anvendelsesmuligheder. Tilkøber du metalpladen til bordet, får du en enormt slidstærk overflade, som ikke er modtagelig over for vand og jord. Ønsker du at anvende plantebordet som udekøkken, kan det kombineres med et andet element med håndvask. 

Fordele:

✅ Flot design

✅ Solide materialer

Ulemper:

⛔️ Ingen kroge

⛔️ Bordplade med riller

Har I en lille gartner hjemme hos jer? Så skal I da ikke gå ned på udstyr! Hos Bolig & Haven finder I dette bedårende plantebord til mini-gartneren. 

Her får I en imødekommende lav arbejdshøjde, så børnene får nemmere ved at håndtere havearbejdet. Det er fremstillet af ugiftigt, naturligt fyrretræ. Gør det eventuelt til et familieprojekt at male eller behandle plantebordet, så det passer ind hos jer på fineste vis. 

Plantebordet har et klassisk design med bordplade, hylde til opbevaring af spande og krukker og to kroge på siden, så det bliver nemt at holde styr på rive og skovl. 

At være lille bør ikke være en hindring, når det gælder havearbejdet – og derfor er et plantebord til børn en fed ide, hvis I vil opmuntre udeleg.

Fordele:

✅ Perfekt til børn

✅ Søde detaljer

Ulemper:

⛔️ Kræver efterbehandling

⛔️ Begrænsede muligheder grundet størrelsen

Vil I gerne være fælles om havearbejdet hjemme hos jer? Så kan det være et smart valg med dette spændende plantebord, som har en lav højde, så børnene også kan følge med. 

Plantebordet er designet lidt ligesom et lille højbed, så fyld det bare med jord og lad spirerne gro! 

Børnene kan her være med til at nevre tomater, fjerne ukrudt eller plante krydderurter. Derudover er det også bare rigtig kønt med et lavt plantebord, fuld af grønne herligheder!

Fordele:

✅ Til hele familien

✅ Plant direkte i jorden

Ulemper:

⛔️ Lav arbejdshøjde for voksne

⛔️ Ingen bordplade

Er du en drivhus-entusiast kan det være fedt med et plantebord, som er skabt netop til dit drivhus. Det kan for eksempel være sådan et plantebord som det her, som passer til Juliana-drivhuse. 

Her får du et smart plantebord, som monteres direkte til drivhuset. Det integreres således fuldt ud med drivhuset, og du slipper for vakkelvorne ben eller et upraktisk stel, som bare er i vejen. Derudover ser det stilrent og indbydende ud. 

Overvej at indret dig med plantebord langs den ene langside i drivhuset. På den vis får du masser af plads til forspiring, ompotning og plantebørnehave, mens du venter på spirerne bliver store og stærke.

Fordele:

✅ Perfekt tilføjelse til drivhuset

✅ Optimal udnyttelse af pladsen

Ulemper:

⛔️ Kræver et specifikt drivhus

⛔️ Ingen opbevaringsplads

Hos vidaXL finder du en helt særlig slags plantebord, som er perfekt til den lille altan. Der er nemlig tale om et fleksibelt plantebord, udført i zinkbelagt stål. Det er derfor enormt modstandsdygtigt, uden det dog går ud over æstetikken. 

Plantebordet kan monteres hængende, så du slipper for at det står og fylder, når det ikke er i brug. Det er på den måde nemt at tage frem, når du skal ordne planterne. Bagefter gemmer du det nemt af vejen – hvis ikke du bare lader det hænge, så det er klar til kaffehygge i den friske luft.

Fordele:

✅ Nemt at gemme væk

✅ Rengøringsvenligt

Ulemper:

⛔️ Lille størrelse

⛔️ Ingen integreret opbevaring

Der er rigeligt at investere i, når man først får gang i havehandskerne. Derfor kan det være en fordel med et plantebord, der ikke vælter budgettet. Det får du for eksempel her hos Davidsen, som tilbyder et lille og smart plantebord til en attraktiv pris. 

Designet er klassisk med sort træ og en metalbordplade. Du får endvidere glæde af en hylde nedenunder, så du ikke mangler opbevaringsplads. Bordet har en beskeden størrelse, så det er nemt at finde en krog til det enten i drivhuset eller ved siden af grillen. 

Plantebordet er pænt at se på, så du kan endda også vælge at bruge det som udstillingsbord og anrette et flot display med dine fineste blomster. 

Fordele:

✅ Attraktiv pris

✅ Klassisk design

Ulemper:

⛔️ Begrænset opbevaringsplads

⛔️ Lille bordplade

Sådan vælger du dit nye plantebord

Ovenfor har vi vist dig en masse spændende muligheder, når det gælder dit nye plantebord. Før du træffer dit endelige valg, vil vi gerne guide dig igennem de forskellige ting, som du bør overveje undervejs.

Hvad skal plantebordet bruges til?

Først og fremmest bør du tænke nærmere over hvad dit plantebord skal bruges til. Som vi så på mulighederne før, kan det have brede anvendelsesmuligheder. 

Nogle placerer det i nærheden af grillen, så man får ekstra aflastningsplads. Andre foretrækker det på terrassen med et par flotte krukker med krydderurter, som kan plukkes til maden. Mange vil gerne have et plantebord i drivhuset, så man får ordentlige omgivelser, når det gælder de fintfølende opgaver såsom ompotning, såning eller deling af planter. 

Det er vigtigt at du overvejer hvad dit plantebord skal bruges til – for så kan du bedre forholde dig til de næste spørgsmål. Hvad er din motivation til at købe et plantebord og hvilket behov skal det opfylde? 

Hvor stort skal plantebordet være?

Når først du kender dit eksakte behov, så er det nemmere at beslutte sig for størrelsen. Der er selvfølgelig også praktiske dimensioner, såsom størrelsen på drivhuset eller placeringen på terrassen. 

Ofte drømmer man om et stort og langt og imponerende plantebord, men hvis ikke du har plads til det, vil det hurtigt irritere mere end det vil gavne. Tag derfor udgangspunkt i hvor bordet skal stå. Hvor meget plads har du til et plantebord og hvad skal du bruge det til? 

Det er omvendt også ærgerligt med et plantebord, der er for lille, så du ikke kan bruge det til de opgaver, som du havde drømt om. Sørg derfor for at udnytte pladsen til fulde – uden at du ender med et overdimensioneret plantebord, der ikke matcher dit behov.  

Hvad skal arbejdshøjden være?

I samme ombæring bør du tænke over arbejdshøjden. Det nytter ikke investere i et lækkert plantebord, hvis du ender med en uhensigtsmæssig arbejdshøjde. 

Du vil nok gerne have et plantebord for at optimere dine arbejdsprocesser, når det gælder havearbejdet, så undgå et plantebord, som er for højt eller lavt. Det vil bare give ondt i ryggen og sure miner! Vælg i stedet et plantebord med en optimal arbejdshøjde, så du får en komfortabel arbejdsstilling, når du muntrer dig med ompotningen. 

Ofte er planteborde mellem 70 og 110 centimeter høje, så der er relativ stor forskel. Du kan eventuelt undersøge din albuehøjde (højden fra albue til gulv, når armen er bøjet. Det giver en god ide i forhold til hvilken højde du skal vælge til dit nye plantebord.

Hvor meget opbevaringsplads ønsker du?

Nu vi er ved plads og rummelighed, kan du også overveje hvor meget opbevaringsplads du ønsker dig. Pas på at få for lidt plads, for så vil der snart være krukker alle vegne og det bliver svært at holde orden. 

Der er desuden mange typer af opbevaringsplads. Man ser ofte planteborde med en eller flere hylder, som giver praktisk opbevaringsplads til større artikler, såsom krukker og gødning. 

Der kan også være tale om smarte skuffer, der er oplagte en beskærersaksen, jutesnoren eller planteskiltene. 

Endelig har en del planteborde også kroge for enden, hvilket er perfekt til planteskovlene. Her skal du igen tænke over dit behov. 

Hvad skal plantebordet anvendes til hjemme hos dig? Måske skal saksen til krydderurter være inden for rækkevidde, eller også har du brug for et væld af spirepotter, så du nemt får styr på forspiringen i de spæde forårsmåneder. 

Hvilket materiale skal du vælge?

Når du går på jagt efter dit nye plantebord, vil du blive mødt af en masse forskellige materialevalg. Der er fordele og ulemper ved dem alle – lad os guide dig igennem dem!

Fyrretræ – en klassiker

Fyrretræet er en klassiker her i Norden. Det kan variere mellem malet eller behandlet fyrretræ over i ubehandlet fyrretræ. Der skelnes endvidere mellem trykimprægneret træ eller naturligt træ. 

Ubehandlet fyrretræ vil være modtageligt over for fugt og jord, men har et pænt og skandinavisk udtryk. Ubehandlet fyrretræ har desuden den fordel, at du selv kan behandle det, så du kan give plantebordet lige præcis det finish, der matcher resten af din have. 

Vælger du et bejdset eller olieret fyrretræ, bibeholder du det naturlige udtryk. Går du derimod hele vejen og vælger malet fyrretræ, kan udtrykket ændre sig. Lander valget på trykimprægneret fyrretræ vil det være mere modstandsdygtigt, men ofte have en lidt anden farve. 

Vælger du fyrretræet, skal du være klar på lidt vedligeholdelse, så træet plejes på bedste vis. Til gengæld kan du selv sætte dit udtryk på bordet – så hvorfor ikke være modig med farverne, nu du er i gang?

Nonwood – et moderne valg

Vælger du nonwood, slipper du for vedligeholdelsen. Det er blandt andet derfor at nonwood har opnået så stor popularitet i havemøbler inden for de seneste år. Her kan du således fokusere på funktionen med det samme. Ofte vil nonwood have et design, som efterligner træstrukturen, hvorfor det ofte fremstår pænt og stilrent. 

Med nonwood slipper du således for plastik-looket, men får alle fordelene. Nonwood vejer mindre end træ og kræver mindre vedligeholdelse. Dog mener nogle, at man går på kompromis med æstetikken, når man vælger nonwood. 

Galvaniseret stål

Du kan også gå efter galvaniseret stål. Det kan have et nærmest industrielt look, men er enormt holdbart. Galvaniseringen er en slags overfladebehandling, som bidrager med attraktive egenskaber såsom enorm høj brudstyrke. Herudover gør galvaniseringen også stålet modstandsdygtigt over for rust. Derfor kan du glæde dig over dit plantebord i mange år fremover. 

Nogle vil se looket som en ulempe ved det galvaniserede stål, for ikke alle foretrækker det industrielle look i haven. Dog er mange af plantebordene udført med flotte detaljer og i et charmerende design, som modvirker de industrielle træk. Fordelene er at du får et vedligeholdelsesfrit plantebord, som kan holde til lidt af hvert. Gå amok med jord og vand – bagefter kan du bare give plantebordet en skyller! Det er både nemt og praktisk.

En kombination af materialer

Du vil ofte støde på en kombination af materialer. Det kan for eksempel være et stel i træ og en bordplade i et mere modstandsdygtigt materiale, såsom zink. Her får du således glæden ved flere materialer. Træet vil bidrage med et hyggeligt look, mens zinkpladen vil være praktisk at anvende. 

Går du efter en kombination af materialer, får de bedste fra begge lejre. Vil du gerne have et skandinavisk look men en bordplade, som holder til havearbejdet? Så et plantebord udført i flere materialer være et oplagt valg!

Hvordan skal plantebordet se ud?

Et andet vigtigt valg er hvordan dit plantebord skal se ud. Det hænger selvfølgelig lidt sammen med valg af materialet, men der er så meget mere til det!

Skal plantebordet matche havemøblerne?

Måske overvejer du en placering på terrassen, hvor havebordet allerede står. Så kan det være en fordelagtig ide at gå efter et design, som matcher havemøblerne. Det skaber et sammenhængende helhedsindtryk, som fremstår roligt og indbydende. 

Det kan matche enten ved at være ens med havemøblerne – for eksempel i de samme farver og det samme materiale. Det kan også matche ved at være modsat havemøblerne – for eksempel i en kontrastfarve eller i et materialevalg, som skiller sig ud. Forestil dig enten havemøbler og plantebord, begge i sort nonwood – eller måske hvide træhavemøbler, som støder sammen med et romantisk plantebord udført i galvaniseret stål. 

Hvilken signalværdi har plantebordet?

Du kan også tænke mere over hvilken signalværdi plantebordet udstråler. Leder det tankerne hen på engelske havestuer, overdådige gartnerier eller moderne skandinavisk indretning? 

Det er nemlig muligt at få planteborde i mange forskellige design og stilarter, og hver især udstråler de en bestemt æstetik. Ofte indskriver de sig en allerede eksisterende trend, som du derfor kan hoppe med på ved at vælge et plantebord i denne boldgade. Det kan for eksempel være at gå efter tralle-planteborde, som matcher kabeltromle-havebordet. 

Hvilken farve skal plantebordet have?

En stor del af æstetikken er uden tvivl farven på dit kommende plantebord. Udvalget spænder vidt fra ubehandlet, brunligt træ til sort nonwood og sølvblankt stål. Hvilken farve du går efter, står dig frit for. 

Bare husk at jordpletter og vandstænk ser forskelligt ud på forskellige farver og materialer. Et sort bord vil ofte tiltrække sig mere opmærksomhed end et træfarvet bord, mens det hvide plantebord vil være lyst og lækkert. Farven er stærkt forbundet til materialevalget, så her gælder det om at forene æstetik og funktion.

Hvordan vil du bruge plantebordet?

Du bør overveje hvordan du vil bruge plantebordet. Altså tænke din arbejdsgang igennem. Hvad er plantebordets anvendelse og hvordan vil det se ud i praksis?

Skal plantebordet være mobilt?

Overvejer du at bruge plantebordet her og der som det passer ind? Så skal du overveje et plantebord med hjul – enten i den ene ende eller over det hele. Det gør det nemt at flytte rundt, så du altid har plantebordet ved din side, når du skal udføre havearbejdet. 

Et alternativ er et sammenklappeligt, mindre plantebord. Den mulighed er perfekt til de små opgaver rundt omkring i hele haven – og her er en jordsti eller græsplæne ingen hindring. 

Skal plantebordet være permanent placeret?

Det kan også være at plantebordet skal stå fast placeret inde i dit drivhus. I så fald kan du gå uden om alt med hjul. Det er ikke nødvendigt og vil ofte se fjollet ud, hvis det alligevel er mere eller mindre permanent placeret i drivhuset eller på terrassen. 

Skal plantebordet bruges som andet end plantebord?

Selvom det selvfølgelig er oplagt at bruge dit plantebord som et plantebord, så skal man ikke kimse af de andre muligheder, der forekommer. 

Et plantebord kan være et fint alternativ til cafebordet, når du skal slappe af med kølig hvidvin under åben himmel. Det kan også fungere på fineste vis ved siden af grillen, når du skal have afsætningsplads til alle herlighederne, før I sætter jer til bords. Overvej også om plantebordet skal være en forlængelse af jeres udekøkken, så det bliver nemt at ordne grøntsagerne, mens børnene leger i sandkassen. 

Overvej hvilke funktioner dit plantebord også kan have – og sørg så for at træffe et valg, som imødekommer alle de relevante muligheder på bedste vis. 

Hvad skal plantebordet holde til?

Det er selvsagt at man ikke ønsker sig et plantebord, der går i stykker ved brug. Det sagt, så er der stor forskel på hvad man vælger at udsætte plantebordet for. 

Skal du nørkle med små spirepotter, kræver det ikke alverden. Regner du derimod med at placere en tung sæk jord oven på bordet, så gå efter et solidt bord. Det er ærgerligt at ende med et plantebord, der ikke kan klare mosten. 

Husk dog at et solidt bord også har et andet design – så pas på med det ikke fremstår overdrevent til den givne opgave. Det kan også være du lader dig inspirere af muligheden for mere end ét plantebord, så de hver især matcher din haveopgave på fineste vis. 

Hvem skal bruge plantebordet?

Eftersom det er dig, der sidder og kigger på planteborde, kan det meget vel være at det også er dig, der skal bruge det i dagligdagen. Sådan behøver det dog ikke forholde sig …

Familiens plantebord

Er I flere, som benytter drivhuset eller holder styr på blomsterbedene? Så kan det meget vel være at I også er mere end én, der vil bruge plantebordet. Er det tilfældet, så sørg for at finde et plantebord, som passer til alle parter. Det kan for eksempel være relevant, når I overvejer højden på plantebordet.

Skal børnene med i haven?

Drømmer du om at give børnene grønne fingre? Så kan du overveje et plantebord, som kan holde til at de er med til arbejdet. 

Børnene kan for eksempel placeres på en skammel foran plantebordet, så de opnår en komfortabel og sikker arbejdshøjde. Du kan også gå hele vejen og investere i et ekstra plantebord bare til poderne. Så kan I arbejde side om side. 

Glæden ved egne blomster og afgrøder er stor, så bare tag børnene i hånden og lad dem få jord under neglene allerede mens de er små. 

Hvad er dit budget?

Penge er ikke alt – men det er altså noget! Derfor skal du også tænke over hvad dit budget er, når det gælder dit nye plantebord.

En investering

Et plantebord i god kvalitet er en investering, som du har glæde af i lang tid fremover. Vælger du et af de dyrere planteborde, kan du ofte se frem til at nyde godt af plantebordet i fremtiden også. 

Nu har du gjort alt forarbejdet med at finde det perfekte plantebord, så pas på med ikke at lade dig nøjes. Sigt i stedet efter et plantebord, som matcher dine behov og ønsker, så du ikke skal mangle i de kommende år. 

Kom i gang

Der kan ikke være råd til det hele, og har du netop fået have eller drivhus, får pengene hurtigt fart på. Derfor kan du sagtens vælge et budget-plantebord, så du kan få fornøjelse af det med det samme! Ved du endnu ikke præcis hvad dit behov eller præferencer er, kan du også vælge et billigere plantebord, indtil du er klar til en større investering. 

Hvilke funktioner drømmer du om?

Planteborde har mange forskellige funktioner, så sørg for at overvej hvilke funktioner, som du har brug for i forhold til dine behov og ønsker.

Skal plantebordet holde vand?

Nogle planteborde er designet med en kant ved bordpladen, så de holder vand – bogstaveligt talt! Det er smart, hvis du gerne vil lade spirepotterne suge vand til sig, mens de vokser sig store og stærke. Det letter nemlig arbejdsgangen, så du hurtigt får vandet alle de små potter. 

Ulempen er at det er vanskeligere at feje for eksempel jord ned fra bordet. Skal plantebordet være let at holde rent, kan du i stedet gå efter en bordplade uden kanter.

Skal plantebordet stå udenfor?

Sørg for at vælge et plantebord, som matcher den placering, du vil give det. Skal plantebordet stå i drivhuset, kræver det ikke lige så meget af materialerne, som hvis det står under åben himmel. Vi har inkluderet som funktion, da vi ser placeringen som tæt forbundet til den funktion, som plantebordet skal have. 

Skal plantebordet holde orden?

Drømmer du om et organiseret og ryddeligt drivhus – og er det her, plantebordet kommer ind i billedet? Så husk især at tænke nærmere over opbevaringsmulighederne. 

Hvilke haveredskaber vil du altid få brug for i nærheden af plantebordet – og hvordan vil du opbevare dem? Har du brug for skuffer, kroge eller masser af hyldeplads? Vælg et – eller flere – planteborde med de rette funktioner, så det bliver nemt at holde orden. Det frigiver mere tid til det sjove: alt havearbejdet!

Hvor skal plantebordet stå?

Et plantebord har mange anvendelsesmuligheder, og derfor er der mange oplagte steder at placere det. Her vil vi give lidt ideer til hvor plantebordet er rigtig smart placeret.

I drivhuset

Et plantebord i drivhuset er en klassiker – det er jo ofte her du vil få styr på forspiringen, ompotningen og pasningen af de små spirer fra dag til dag. 

Et plantebord gør det både nemmere og sjovere, fordi potterne kommer op i en behagelig arbejdshøjde. Endnu en fordel er at plantebordet er perfekt til en varm kop kaffe, så du også kan bruge drivhuset som orangeri og nyde foråret allerede i den spæde begyndelse. 

På terrassen

Plantebordet er også velplaceret på terrassen. Her kan du enten bruge det til madlavning, opbevaring eller havearbejde. 

I forhold til madlavning, er det især praktisk med et plantebord ved enten grillen eller udekøkkenet, så du får rigelig afsætningsplads. Har du valgt et plantebord i modstandsdygtige materialer, er det også nemt at gøre rent efter de jordede kartofler har flydt på bordpladen, før de blev renset. 

Du kan også bruge plantebordet som opbevaring. Det er yndigt med krydderurterne placeret i højden, så den liflige duft breder sig, og hvad kan være hyggeligere end lige at nippe et par basilikumblade på vej hen mod tomatsalaten? 

Endelig kan plantebordet også anvendes som arbejdsbord, ligesom i drivhuset. Så kan du ordne blomsterne uden at være afskåret fra resten af familien og du undgår at slæbe planter ind og ud af drivhuset.

I udestuen

Udestuen er endnu et fedt sted til dit nye plantebord. Her kan du i ro og mag ordne planterne, mens regnen siler ned. 

Ofte vil udestuen nyde godt af masser af sollys, hvilket gør den oplagt til forspiring i det tidlige forår. Køb bare tomatplanter ind i god tid, for på dit plantebord i udestuen kan de sagtens vente, indtil det bliver varmt nok i drivhuset. 

Når det drejer sig om et plantebord i udestuen, skal du overveje svineriet. Det er nok ikke hér, det sejler i vand – men måske en kant er smart så du undgår jord over det hele? 

Inde i huset

Du kan også gå hele vejen og indrette dig med et plantebord inde i huset, for eksempel til krydderurterne. Måske har du ikke en have, men vil gerne nyde goderne. Så kan et plantebord skabe en lille oase med plads til et par krydderurter, en chiliplante og lidt opbevaringsplads til remedierne. Her kan det især give mening at gå efter et flot plantebord, som matcher resten af din indretning.

På altanen

Et plantebord gør sig også godt på altanen. Her vil du ofte have begrænset med plads, så det gælder om at udnytte det til fulde. Vær påpasselig med at vælge et plantebord, der optager for meget rum. Tænk derimod over opbevaringsmulighederne. 

Et plantebord er din perfekte makker til minihaven på altanen, for du kan få planterne op i højden, så de får mere sol, alt i mens du opnår værdifuld opbevaringsplads under dem. Et plantebord til altanen skal således gerne have masser af opbevaringsplads, have en beskeden størrelse og være pænt at kigge på. 

Ved haveslangen under åben himmel

Det kan også være en tiltalende mulighed at have et plantebord lige ved siden af din udendørs vandhane. 

Jord og vand går ofte hånd i hånd, men placerer du plantebordet inden for vandhanens rækkevidde bliver det nemt og praktisk i det daglige. Det er især smart når det gælder ompotning af nyindkøbte planter, vedligehold af dine planter i krukker og overstøvning af planterne i tørre perioder. 

Husk at tænke over materialet, hvis plantebordet konstant skal stå udenfor og være i forbindelse med vand. Her kan det meget vel være optimalt at gå efter et plantebord i metal. 

I skuret

Den sidste placeringsmulighed, som vi gerne vil omtale, er at sætte plantebordet i skuret/laden/garagen. 

Her behøver du ikke tænke så meget over æstetikken, men i stedet gå all in på funktion og brugervenlighed. Måske har du plads til et lidt større plantebord, end hvis det stod i drivhuset? 

Har du et plantebord i skuret, vil det ofte være oplagt til det lidt grovere havearbejde, og det er derfor smart at gå efter et solidt havebord. Omvendt vil det ikke være udsat for så meget vind og vejr som hvis det var placeret ude i haven.

Hvor mange planteborde skal du anskaffe?

Nu har vi snart været vidt og bredt omkring i forhold til planteborde. Derfor kan det være at du har øjnet mulighederne i mere end ét plantebord. 

Et enkelt – til den lille have

Det kan være smart at nøjes med et enkelt plantebord, hvis din have har en begrænset størrelse. Det giver ikke mening med mange planteborde inden for et lille område. Gå i stedet for efter det perfekte plantebord, som kan opfylde alle de behov du har. Vælg eventuelt et større plantebord, så du ikke mangler funktioner og opbevaringsplads.

Mange bække små

Du kan også gå efter at have flere planteborde rundt omkring. Så har du aldrig langt til en behagelig arbejdsplads, og er du travlt beskæftiget i haven, kan det være rart med flere planteborde. 

Hav ét til forspiring i drivhuset, ét til ompotning ved køkkenhaven og ét til krydderurterne på terrassen. Her kan du gå i to retninger. Enten finder du forskellige planteborde, som passer hver især til deres respektive opgaver og placeringer, eller også investerer du i flere identiske planteborde, så du skaber sammenhæng i haveindretningen.

Praktiske overvejelser om plantebordet

Der er nogle praktiske overvejelser, som er smarte at gøre sig, før du vælger dit endelige plantebord. Så undgår du at ramme ved siden af med et plantebord, som i virkeligheden ikke fungerer godt i din hverdag.

Hvad med vedligeholdelse?

Først og fremmest skal du overveje hvor meget vedligeholdelse plantebordet kræver. Det virker hyggeligt at male dit plantebord i den lune forårssol, men hvis du ikke får det gjort, vil det gå ud over holdbarheden på dit plantebord. Vær derfor realistisk så du ikke ender med en uforløst drøm og et misligholdt plantebord.

Hvad med opbevaringen?

Tænk også over hvordan plantebordet skal opbevares. Måske har du valgt et modstandsdygtigt plantebord, som kan stå i drivhuset året rundt. Så behøver det ikke være et problem! 

Skal du vinteropbevare plantebordet, er der dog nogle overvejelser, som du bør gøre. Kan det klappes sammen, flyttes nemt eller skilles ad? Ellers bliver det hurtigt et irritationsmoment, når det skal pakkes af vejen. 

Måske skal du ikke bruge plantebordet hele sommeren, men kun ved forspiringen? Så gør det samme sig gældende! Hvis plantebordet skal konkurrere med grillen, cyklerne og vinterdækkene i garagen, så overvej hvor meget det fylder og hvordan det bedst kan placeres. 

Hvad med at samle plantebordet?

Er du udstyret med ti tommelfingre eller derimod ferm med en unbrakonøgle? Det er vigtigt at overveje hvor meget det kræver at samle dit nye plantebord, så det ikke bliver et nederlag, allerede før du får begyndt. 

Se derfor nærmere på hvordan du modtager plantebordet. Er det et rent samlesæt, eller kommer det måske fuldt ud samlet og klar til brug? Det er ikke sikkert, at det har betydning for dig – men hvis det har, så sørg for at undgå ubehagelige overraskelser!

Vær med på oprydningstrenden!

Over Danmark fejer der en trend med oprydning og organisering. Hertil er plantebordet en oplagt tilføjelse. Her kan du nemlig nemt holde orden, skabe systemer og få overblik.

Hold styr på drivhuset

Inde i drivhuset er der ofte travlt og du har mange opgaver. Den ene dag får du kigget lidt på forspiringen af planter til højbedene, den næste dag ompotter du tomatstiklingerne og i weekenden er det tid til at så krydderurter til dine krukker. Pludselig er der jord, skovle og frø over det hele, og det er svært at bevare overblikket.

I denne sammenhæng kan det være smart med et plantebord. Vælg eventuelt et med gode opbevaringsmuligheder. Er der skuffer, er det perfekt til den lille saks, ekstra frø og dine planteskilte. Kroge på siden er oplagt til den planteskovl du bruger allermest, mens en hylde under bordpladen kan give en fast plads til de små spirepotter eller underskålene til dine krukker. 

Har du et større drivhus kan du endda også overveje at have mere end ét plantebord. Det kan nemlig give dig mulighed for at dedikere det ene plantebord til opbevaring og organisering, mens det andet kan fungere som arbejdsbord med redskaberne lige ved hånden. Udvid eventuelt dit system med smarte kasser, hvor du kan sortere de forskellige ting, som nu engang hører sig til i et drivhus.

Sæt skik på spirerne

I køkkenhaven har du ofte planter på mange forskellige udviklingstrin. Nogle er endnu små, sårbare spire. Dem kan du beskytte ved at placere dem nydeligt på et plantebord. Oppe i højden vælter de ikke, og det er nemmere at holde øje med dem. Når det er tid til ompotning, er plantebordet din faste makker, når du vil undgå jord og rod overalt. Her kan du nemlig samle arbejdsgangen på ét sted, så der ikke er spor efter havearbejdet i hele haven. 

Nyd terrassen

Terrassen vil ofte være det sted, hvor du læner dig tilbage og for alvor slapper af. Det skal ikke ødelægges af rod og uorden. Overvej derfor et plantebord, som kan give dig uundværlig opbevaringsplads. 

Med en eller flere hylder kan du både få opbevaringsplads og udstillingsplads af yndlingspotterne. Med et godt system undgår du rod på terrassen, og det er med til at skabe en indbydende og rolig atmosfære. 

Når du vælger et plantebord til terrassen er det altid en rigtig god ide at sørge for at det passer sammen med resten af havemøblerne og den øvrige indretning. Det vil nemlig sikre et sammenhængende og tiltalende udtryk.

Indendørs haveglæder

Nørkler du med havearbejdet indenfor – fordi du ikke har en have eller uden for sæson – så kan et plantebord give dig et defineret rum til det. Så slipper du for jord på spisebordet og krukker i kommoden. 

Saml dit havegrej på ét sted, så det ikke roder i hele huset. Med et markeret have-relateret område indenfor vil plantebordet være et eksotisk element frem for en rodet affære. Tænk især over plantebordets æstetiske fremtoning og opbevaringsmuligheder, så du kan skabe den bedst mulige haveoase, uden overhovedet at begive dig udenfor!

FAQ

Most frequent questions and answers

Et plantebord er et mindre arbejdsbord, som især er egnet til de fintfølende haveopgaver, såsom udplantning af frøplanter, forspiring og ompotning.

Et plantebord er den perfekte makker i havearbejdet, fordi det giver dig de bedste forudsætninger for at arbejde med planterne i et behageligt niveau, så du undgår ondt i ryggen.

Den ideelle højde på plantebordet afhænger af brugerens højde. Ofte vil det være en højde på 80-100 centimeter, der er passende, da plantebordet er tiltænkt at man står op og arbejder.

Det er individuelt hvordan det bedste plantebord skal være. Ofte vil det dog være faktorer såsom arbejdshøjde, bordplads og opbevaringsmuligheder, som skaber et attraktivt plantebord.