En tidslinje: Dansk design og indretning de sidste 80 år

Hvis du er interesseret i dansk design og indretning – og hvis du samtidig er interesseret i, hvordan disse har udviklet sig i tidens løb, bør du helt sikkert læse med her. 

Vi vil tage dig med på en lille rejse og fortælle dig mere om, hvornår disse danske designklassikere blev designet første gang samt fortælle dig om, hvordan tidens trends har udviklet sig gennem årene. 

Dansk design – som vi kender det – blev født

Dansk design er kendt i næsten hele verden. Og det af god grund! De rene linjer og de smukke detaljer kan nemt få folk til at forelske sig i møblerne. Når man taler om dansk design, refererer man oftest til de kendte designs fra eksempelvis Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Børge Mogensen og mange flere fra samme tidsperiode. Wegner designede blandt andet y-stolen, som vi alle kender og elsker. 

Der er ingen tvivl om, at disse danske designere grundlagde opfattelsen af, hvad dansk design er – og hvad der er klassisk i den forstand. Hele denne “bølge” startede helt tilbage i 1940’erne, og blev i de følgende 20-30 år populære i de danske hjem såvel som i de udenlandske hjem. 

Fra retro til minimalisme 

Tilbage i 1940’erne ville alle have fat i et dansk design møbel. Selvom de danske designermøbler er enkle af udseende, stilrene og tidløse, blev de ofte parret med interiør, som man i dag sjældent vil kalde tidsløst. Tilbage i tiden, hvor dansk design for alvor blev populært, var væggene malet gule, møblerne var lakeret mørke og gardinerne havde mønstre, som var alt andet end minimalistiske. 

Dog, hvis man sammenligner den danske interiør mode fra 1940’erne og 30 år frem med andre interiørstile fra andre lande og kulturer, har den danske formentlig stadig fremstået som minimalistisk! Måske har minimalismen altid eksisteret i de skandinaviske lande – på den ene eller anden måde. 

Minimalisme og dansk design: Hånd i hånd? 

Den danske minimalistiske design og interiørstil har ændret sig gevaldigt siden 1940’erne. I dag ser vi langt lysere farver og minimalistiske mønstre på gardinerne. De gule vægge er erstattet med hvid i forskellige nuancer og møblerne er ikke længere mørklakerede. Noget, som vi stadig ser, er de danske designklassikere. 

Hvad siger det om de danske klassikere, at de stadig er populære og stadig bliver købt i massevis? Disse møbler passer ganske enkelt til alt – og vi kan bestemt bekræfte, at de uden tvivl er tidløse.